CHRISTIAAN KUYVENHOVEN

PIANIST * ACTEUR * PRESENTATOR

Christiaan Kuyvenhoven is een van de meest veelzijdige artiesten van zijn generatie. Afgelopen seizoen maakte hij zijn debuut bij de Nationale Opera als pianist/acteur in Pique Dame van Tsjaikovski in een regie van Stefan Herheim, met het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Mariss Jansons. Van 2013-2015 tourde hij door Nederland, Engeland en de Verenigde Staten met zijn voorstelling Cosima. In 2016 ging De Koperen Tuin in première: een muziektheatersolo naar de roman van Simon Vestdijk met muziek van Bizet, Chopin en Horowitz. “Kuyvenhoven is niet alleen een begenadigd pianist, hij is ook een rasverteller”, kopten de 4-sterren recensies.

Met Cosima en De Koperen Tuin introduceerde Christiaan een unieke formule waarin hij een klassiek concert combineert met een theatermonoloog. De Richard-Wagner-Stipendienstiftung en het Wagnergenootschap Nederland beloonden hem in 2014 met de Wagner Stipendium Prijs voor Cosima. Ook kwam de DVD uit, wereldwijd uitgezonden op tv door Brava Klassiek.

Om zijn passie voor muziek met een breed publiek te kunnen delen, ontwikkelde Christiaan zich ook als presentator. Hij was te zien in verschillende tv-programma’s van de NTR; presenteerde in 2014 de opening van TivoliVredenburg in Utrecht; Concertgebouw Classics in Amsterdam en de Gala Finale van het Liszt Concours in aanwezigheid van Koningin Maxima. Op NPO Radio4 is hij vaste presentator van Muziekwijzer en het MAX Avondconcert.

Christiaan won meerdere internationale prijzen, waaronder de derde prijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours 2005. Hij werkte o.a. samen met dirigenten Jaap van Zweden, Jean-Bernhard Pommier, Mariss Jansons en Otto Tausk; het Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Filharmonisch Orkest, en het Residentie Orkest.

2013 Christiaan Kuyvenhoven, pianist.Photo:Allard Willemse