Close

DE KOPEREN TUIN

Theatraal Pianorecital - seizoen 2016-2017
Muziektheatervoorstelling naar de roman van Simon Vestdijk, met pianomuziek van Bizet, Chopin, Busoni en Horowitz.

Synopsis

Als Nol Rieske met zijn moeder meegenomen wordt naar ‘de Tuin’ raakt hij betoverd door het koperorkest. De muziek neemt bezit van hem en hij danst met Trix, dochter van de dirigent. Dit merkwaardige, onbereikbare meisje; de drankzuchtige musicus Cuperus en de magische wereld van de muziek laten hem niet meer los. Het is het begin van een noodlottige liefdesgeschiedenis.

Het dromerige ‘zoontje van de rechter’ zet zich af tegen de burgerij van begin 20ste eeuw. Met woord en daad verdedigt hij zijn excentrieke held Cuperus, van wie hij pianoles krijgt en alles leert over de Carmen van Bizet. Als de plaatselijke notabelen een uitvoering van deze opera organiseren – met solisten uit Amsterdam! – betekent dit de maatschappelijke afgang voor Nols leermeester. Maar ook voor de trotse, afstandelijke Trix zal het dramatische gevolgen hebben.

Deed Nol er juist aan om voortijdig het theater te verlaten? Of is het zijn grootste fout?
Had hij Trix voor haar lot kunnen beschermen en voor eens en altijd voor zich kunnen winnen?

 

Wax Seal copy

“Toen zag ik opeens al die instrumenten, en ik hoorde die mars, en de zon die schitterde in het koper, en ze bliezen erop met rode koppen van inspanning. En toen werd het een koperen tuin, dat is lang zo gebleven. Koper is mooier en eenvoudiger, ook vrolijker dan goud. De Carmen was een koperen opera.”