Podcast over dirigeren van Christiaan Kuyvenhoven in eerste maand ruim 10.000 keer gedownload
De podcastserie ‘De Maestro met de Breinaald’, waarin pianist Christiaan Kuyvenhoven dirigent probeert te worden, is in de eerste maand ruim 10.000 keer gedownload. De serie is breed omarmd: Kuyvenhoven was te gast bij verschillende NPO-Radio1 programma’s, bij Paul de Leeuws podcast ‘De Leeuw Lult’ en ontving viersterrenrecensies in de Volkskrant en NRC. Behalve op de bekende podcast platforms is de serie nu ook opgenomen in de catalogi van de NRC audio-app en ClassicNL.
Kuyvenhoven: “De Maestro met de Breinaald is de eerste mediaproductie die het dirigentenvak in al zijn facetten belicht. Veel mensen weten niet wat een dirigent doet, en vragen zich af waarom een orkest hem überhaupt nodig heeft! Topdirigenten Antony Hermus en Ed Spanjaard maken dat op een heel toegankelijke manier duidelijk. Doordat ik het vak zelf probeer te leren is ‘De Maestro met de Breinaald’ een persoonlijke leertocht geworden die de luisteraar meebeleeft.”
Jongensdroom
In de 6-delige serie, geproduceerd door de International Conducting Competition Rotterdam, onderzoekt pianist en presentator Christiaan Kuyvenhoven wat ervoor nodig is om dirigent te worden. Als kind droomde hij al van een carrière als ‘maestro’ en zwaaide met een breinaald op zijn slaapkamer mee met opnames. Nu – ruim twintig jaar later – koopt hij een echte baton en probeert hij zijn jongensdroom in vervulling te brengen: het uitvoeren van Mahlers 5de Symfonie.
Hij volgt lessen bij dirigenten Antony Hermus en Ed Spanjaard, bekijkt oude filmopnames van Leonard Bernstein en spreekt met trompettist Andre Heuvelman. Ook praat hij met twee deelnemers van het International Conducting Competition Rotterdam over hun dromen en toekomstplannen.
Persreacties
“Kuyvenhoven kent het klappen van de klassieke zweep en de podcast mikt niet op een gelikte performance, maar verheldert wat het dirigentschap werkelijk behelst. (…) In de eerste aflevering zit meteen een fantastische scene, ter waarde van een complete cursus klassiekemuziekinzicht.” ★★★★ NRC
“Met zijn enthousiasme en eerlijkheid over zijn onzekerheid betrekt Kuyvenhoven de luisteraar meteen bij zijn uitdaging”. ★★★★ Volkskrant
“Het wordt niet zwaar gemaakt. Het is een heel toegankelijke, leuke kennismaking met ‘de dirigent’”. ★★★★ VINK op NPO Radio 1
The International Conducting Competition Rotterdam
Het International Conducting Competition Rotterdam (ICCR) is een nieuw internationaal concours voor dirigenten. Bij de eerste editie, die plaatsvindt van 26 mei t/m 3 juni 2022, dirigeren de deelnemers het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Orkest van de Achttiende Eeuw, Sinfonia Rotterdam, DoelenEnsemble, Rotterdam Symphony Chorus. Meer dan 30 namen hebben zich als jurylid aan het concours verbonden, waaronder de dirigenten Karina Canellakis, Ton Koopman, James MacMillan, Wayne Marshall, Lahav Shani, musicus Maxim Vengerov, Deborah Borda (CEO New York Philharmonic) en Sophie de Lint (directeur Nationale Opera).